Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Αντίο....

Η Πάτρα αποχαιρέτησε τον ασυμβίβαστο, « ανυπάκουο» και αγαπητό άνθρωπο και αγωνιστή Γιάννη Καπράλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΡΑΛΟ


Έντονη ήταν η συγκίνηση στον αποχαιρετισμό του Γιάννη Καπράλου, ενός γνήσιου και ασυμβίβαστου αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το πρωί της Τρίτης, ασχολούμενος με τον κήπο του σπιτιού του, στο χωριό του, στις Σειρές Καλαβρύτων.
Το τελευταίο αντίο ειπώθηκε από τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, στην Αρόη, παρουσία δεκάδων προσωπικών και πολιτικών του φίλων, συναγωνιστών, αλλά και «αντιπάλων» πολιτικών, που, όμως, σέβονταν, εκτιμούσαν και αγαπούσαν πραγματικά τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον αγωνιστή Γιάννη Καπράλο, που ό,τι είχε να πει το έλεγε ευθέως, αδιαφορώντας για το αν ήταν αρεστός ή όχι. Επικήδειο εκφώνησαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς, ο πολιτικός του «αντίπαλος» Βασ. Ασπρούλιας, αλλά και ο προσωπικός του φίλος, επί σειρά ετών, Δημ. Κοσμόπουλος.
Ο κ. Λαζουράς, εξήρε την προσωπικότητα και την πορεία του Γιάννη Καπράλου στα κοινά και ειδικότερα στην περιοχή όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και επέστρεψε, ενώ έμελλε και σ' αυτήν να αφήσει την τελευταία του πνοή. Στο λόγο του κυριαρχούσαν οι χαρακτηρισμοί, «ασυμβίβαστος», «ειλικρινής» και «ηθικός». Έκανε δε γνωστό ότι, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, ο κεντρικός δρόμος με την πλατεία στις Σειρές θα πάρει το όνομα του Γιάννη Καπράλου.
Βαθιά συγκινημένος, αλλά και αιχμηρός ο Δ. Κοσμόπουλος
Συγκλονιστικός ο Δημ. Κοσμόπουλος, η φωνή του οποίου «έσπαγε» από τους λυγμούς, μην μπορώντας να πιστέψει ότι έχασε το φίλο του, που ήταν μαζί σε όλους τους αγώνες τους, για δεκαετίες. Μέσα στο πένθος του, όμως, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για εκείνους που τον πολέμησαν και είχαν σήμερα «το θράσος να είναι παρόντες στην κηδεία του, για το τελευταίο αντίο»…
Ο Βασ. Ασπρούλιας, ιδιαιτέρως συγκινημένος και εκείνος, μίλησε για το συμμαθητή του από το Γυμνάσιο, που τους ένωσε ο αγώνας για το χωριό τους, αλλά και τη Δημοκρατία, μια πορεία που ανακόπηκε προσωρινά με τη χούντα, για να συνεχίσει αμέσως μετά. Ο κ. Ασπρούλιας, μίλησε για το υλικό που συγκέντρωνε ο Γιάννης Καπράλος, με αντικείμενο τις Σειρές και τη συμβολή τους στην πορεία της Ιστορίας της Ελλάδας. «Αυτό το υλικό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο, πρέπει να συνεχιστεί η συγκέντρωση των στοιχείων και να εκδοθεί», τόνισε ο κ. Ασπρούλιας.
Ο Γιάννης Καπράλος, που ήταν πολύ αγαπητός και στην κοινωνία της Πάτρας, έσβησε τελικά από εγκεφαλική αιμορραγία και όχι έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπως έγινε αρχικά γνωστό. Ήταν γεννημένος το 1948, είχε εργαστεί ως δάσκαλος και είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είχε εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος και είχε διατελέσει αντινομάρχης, ενώ έντονη ήταν η δράση του και στη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, της οποίας είχε διατελέσει και γραμματέας, ενώ το 2006 είχε θέσει και υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αροανίας.
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προερχόταν ο Γιάννης Καπράλος, και όχι μόνο, αφού είχε φίλους από όλα τα κόμματα, ενώ ανάμεσα στα στεφάνια ξεχώριζε αυτό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν οι βουλευτές Αχαΐας Θανάσης Παπαδόπουλος και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ο γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Παν. Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κώστας Καρπέτας, ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Καράβολας, ο πρώην νομάρχης Αχαΐας Στάθης Αθανασόπουλος-Σερέτης με τη σύζυγό του, Ζωή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημήτρης Κατσικόπουλος, η τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Κουμπουρλή, οι πρ. πρόεδροι του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δημήτρης Ηλιόπουλος και Γ. Κόττας, ο Ν. Τζανάκος, ο Γιώργος Βιδάλης, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Σπύρος Τυροδήμος, ο Δημήτρης Αβράμης, η Αγγέλα Τριανταφύλλου, τα στελέχη της τοπικής Ν.Δ. Θρασύβουλος Μαυρομμάτης και Ανδρ. Αβραμόπουλος και πάρα πολλοί άλλοι.


Kαλό ταξίδι, φίλε…
Υπόκλιση τιμής και κατευόδιο οδύνης για τον  Γιάννη Καπράλο αυτές οι γραμμές. Για τον φίλο αντι—συναγωνιστή
που δίδαξε ήθος στους μαθητές του,
πίστη στους συντρόφους του,
περηφάνια και αξιοπρέπεια παντού.
Kαι με πολιτικό σεβασμό οι κουβέντες
γι’ αυτόν τον ανυπότακτο,
που δεν συμβιβαζόταν με τις πραγματικότητες,
και καλά έκανε,
που ήξερε όμως και μέσα από τις διαφορές
να συναντιέται με το σωστό και το δίκιο
και στις  κοντινές γειτονιές  των αντιπάλων του
και να βρίσκει  κοινούς δρόμους
για μια πιο όμορφη και δίκαιη κοινωνία.
Στη ζωή  και τους αγώνες
του Γιάννη Καπράλου αφιερωμένο
αυτό το περήφανο, πρόωρο και οδυνηρό αντίο.
Καλό ταξίδι φίλε,
κι όπου κοντοσταθείς να ξαποστάσεις
αγρίεψε  κι άλλο με όσα  αφήνεις πίσω σου,
μήπως και από κει πιάσουν τόπο οι αγώνες σου...
Θ.Μαυρομμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου