Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση Κριεζή ύστερα από τα απανωτά μηνύματα βουλευτών, νομαρχών, επάρχων και αστυνομίας αντέδρασε διατάσσοντας συλλήψεις. Λογαριάζονται σε 150 οι συλληφθέντες καλόγηροι. Στην Αχαΐα δε συνελήφθησαν ο Φλαμιάτος, οι Σπηλαιώτες Ιγνάντιος και Παρθένιος και βέβαια ο υποστράτηγος Γενναίος. Κολοκοτρώνης έσπευσε στη Μάνη επικεφαλής των 2.000 αντρών να συλλάβει τον Παπουλάκο.
Τον υποστράτηγο μετέφερε το ατμόπλοιο του πολεμικού ναυτικού «Αμαλία» μαζί με τα συνοδά πλοία «Ναυπλία» και «Σκύλλα». Οι στρατιώτες και οι ναύτες των τριών πολεμικών πλοίων λίγο πριν τον απόπλου από τον Πειραιά συνέθεσαν δίστοιχο που τραγουδούσαν στους δρόμους της νυκτερινής Αθήνας ως εξής:
«Ναυπλία μου Ναυπλία
Ναυπλία ποθητή
Αι σάλπιγγες φωνάζουν
Στη Μάνη οι στρατοί

Αγύρτη Παπουλάκη
Ανίσως και πιασθείς
Στο τρίγκο της Ματθίλδης
Ευθύς θα κρεμασθείς.»
όπου Ματθίλδη ήταν το τέταρτο πολεμικό πλοίο στη Λακωνία.
Η παρουσία μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή και η ανάθεση της αρχηγίας του σώματος στο γιο του γέρου του Μωρηά συντέλεσε στη μείωση του φανατισμού των Παπουλακιστών και τη φυγή του Χριστόφορου μεταμφιεσμένου σε φουστανελοφόρο, χωρίς ράσο στα δύσβατα μέρη της ορεινής δυτικής Λακωνίας. Οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές στην περιοχή, θέλοντας να αποφύγουν αιματηρή σύγκρουση με τα υπολείμματα των Παπουλακιστών. Κατέφυγαν στη διπλωματική οδό, προσφέροντας 6.000 δρχ., ποσό τεράστιο για την εποχή, στον οπαδό του και σημαιοφόρο των ενόπλων σωματοφυλάκων του Χριστόφορου, στον ιερέα Παπαβασίλαρο.
Ο Παπαβασίλαρος οδήγησε το απόσπασμα χωροφυλακής στη μονή Βοϊδονίτσας, στην περιφέρεια Καρδαμύλης. Εκεί επείσθη ο Χριστόφορος για ασφάλειά του να μεταβεί στην περιοχή Κολοκυνθίου. Συνοδευόμενος από τον Παπαβασίλαρο και από έξι ενόπλους χωροφύλακες μεταμφιασμένους σε χωρικούς συνελήφθη στο μικρό μοναστήρι Τζέγκου, καθ’ οδόν προς Κολοκύνθιο. Η σύλληψη έγινε στις 24 Ιουνίου 1852, αναίμακτα και χάρη στην προδοσία του παπά.
Ο Χριστόφορος συνοδευόμενος από τον υποστράτηγο Γενναίο Κολοκοτρώνη στο πολεμικό πλοίο «Όθων» κατέπλευσε στον Πειραιά. Η σύλληψη του προκάλεσε τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες του ρώσικου κόμματος.
φημερίδα «ΑΘΗΝΑ» με πύρινα άρθρα κατακεραύνωνε την κυβέρνηση Κριεζή αποκαλώντας το Χριστόφορο «κολώνα του Ναπισμού».
Ο Παπαβασίλαρος μετά την προδοσία του στάθηκε αδύνατο να παραμείνει στον τόπο του γιατί κινδύνευε να δολοφονηθεί από αμετανόητους Παπουλακιστές. Κατέφυγε στην Αθήνα για να εισπράξει τα λύτρα και να γλιτώσει. Δολοφονήθηκε ένα χρόνο μετά, από κάποιο νεαρό γιατί είχε βιάσει την αδερφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου