Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΠΟΛΥΕΙΔΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

Γράφηκε Ελληνιστί από τον Αγαθάγγελο στη Σικελία το 1279. Εκδόθηκε στο Μιλάνο το 1555 από το Βενεδεκτίνο μοναχό Ιάκωβο Παλαιώτο Ιταλιστί. Το 1751 μεταφράσθηκε στην Ελληνική από τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Πολυειδή. Βέβαια αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο πραγματικός δημιουργός των προφητειών ήταν ο ίδιος ο Πολυειδής.
Οι μελετητές του Αγαθαγγέλου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον ο αρχιμανδρίτης Πολυειδής δημιούργησε τις σοφιστείες του κινούμενος από σφοδρό μίσος εναντίον των Παπιστών (καθολικών) αλλά και από σφοδρή φιλοπάτριδα αγάπη του για επανίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο ίδιος άλλωστε ιεράτευε στη Δύση (περιοχή Λειψίας). Οι προρρήσεις του Αγαθαγγέλου κατά τον ιστορικό Ι. Φιλήμονα ωφελούσαν γιατί «το πλήθος εχειραγωγείτο ωφελίμως και από τας οπτασίας του Αγαθαγγέλου, πιστεύον δογματικώς τη μέλλουσσαν μεταβολή της τύχης του…».
Οι προφητείες αυτές κλονίστηκαν κατά το αποτυχημένο κίνημα του 1770 (Κατσώνης – Ορλώφ) και την επακολουθήσασα Ρωσοτουρκική ειρήνη. Η απογοήτευση του λαού μας συνεχίστηκε για περισσότερα από 60 χρόνια. Η έλευση όμως του Όθωνα αναζωπύρωσε τις προρρήσεις του Αγαθαγγέλου στην κοινή γνώμη και το γιατί υπήρχε πρόρρηση στο βιβλίου του Πολυειδούς ειδικά για τη Γερμανία από όπου κατάγονταν ο Όθωνας. Ειδικότερα κατά τη σχετική προφητεία ο Γερμανός αυτοκράτορας θα διέλυε και θα καθυπότασσε «εν εξακουστώ αλλαλαγμώ της δύσεως … την του Ισμαήλ δύναμιν…»/
Ο επελθών όμως Κριμαϊκός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διέψευσε όνειρο της «Μεγάλης Ιδέας» του ελληνικού λαού, αφού οι ένοπλες επαναστάσεις στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία κατεστάλησαν μετά την κατάληψη του Πειραιώς και των Αθηνών υπό των Αγγλογάλλων συμμάχων των Τούρκων.
Η συνθήκη ειρήνης του 1856 αντί νέων κατακτήσεων στην Ελλάδα άφησε τη χολέρα και την πείνα ως δώρο της ξενοκρατίας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου