Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ

Πρόδρομος μάλλον του Χριστόφορου κατά το προσωνύμιο αλλά και κατά την πρακτική θεοληψίας και μύθων στο λαό, ήταν ο πρώτος Παπουλάκης, ο καλούμενος και Αγιοπατέρας της τότε μονής της Παναγίας Τριποτάμων.
Το προσωνύμιο Παπουλάκης είναι υποκοριστικό μάλλον της λέξης παπάς. Είθισται ακόμη στα Καλαβρυτοχώρια ο ιερέας να αποκαλείται παπούλης. Βέβαια ο Ζακυνθινός ή Ιθακήσιος στην καταγωγή Ππουλάκος ήταν βραχέος αναστήματος, χαμένος στο καλογερικό του ράσο και κλήθηκε έτσι βοηθούντος του σώματός του.
Ο κατά κόσμον Ευγένιος Παπουλάκος ή Αγιοπατέρας κατέφθασε στα Τριπόταμα το 1824. Εκεί γνωρίστηκε με την όμορφη Βερτσιώτισσα ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΠΕΡΩΝΗ, που ενδύθηκε τη μοναχή και έγινε γνωστή ως Αγιοπατέρισσα.
Η Ζαχαρούλα Καπερώνη ή Χρυσαυγή όπως την είχε ο Ευγένιος μετονομάσει, έγινε το αυτί, η φωνή και το μάτι του καλόγερου. Στα άδυτα του ναού, σε σκοτεινό κελί με ημίφως, ο ρυπαρός και άθλιος Ευγένιος προφήτευε ακατάληπτα για τα μέλλοντα και συμβούλευε για τα παρόντα. Τις προφητείες και συμβουλές του Αγιοπατέρα μετέδιδε στους προσκυνητές από όλο το Μωρηά, η Ζαχαρούλα, η αδελφή Χρυσαυγή, γιατί τάχα ο Αγιοπατέρας είχε διαρκή επικοινωνία με το θείο και δεν έπρεπε να σπαταλά το χρόνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου