Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟ

Κατά τον ιστορικό και κληρικό Αμβρόσιο Φραντζή, ο διαβόητος Ευγένιος ο Παπουλάκος των απλοϊκών ανθρώπων, εκμεταλλεύτηκε την παντελή αποθάρρυνση του λαού μετά την ολική καταστροφή του Μωρηά, από τον Αιγύπτιο πασά Ιμπραήμ. Οι απλοϊκοί χωριάτες συνέρρεαν στην άρτι οικοδομηθείσα από τον ίδιο Μονή της Παναγίας, στα Τριπόταμα, από τα σπαράγματα του ναού της Ερυκίνης Αφροδίτηςτων κλασσικών χρόνων. Οι προσκυνητές προσφέραν πολύτιμα αφιερώματα στον Ευγένιο, όπως νομίσματα, περιδέραια, ασημένιες και χρυσές πόρπες ζωνών, κοσμήματα κ.τ.λ.
Όμως ο Παπουλάκος δεν αρκείτο σε αυτά, προχωρούσε ευρύτερα και συνιστούσε αφοπλισμό και αποχή από τον εθνικό ιερό αγώνα – παρήγγειλε σαφώς να αφοπλιστούν οι άνδρες και να εξαφανίσουν κάθε τι που είχαν κυριεύσει από τους Οθωμανούς. Προφήτευε δε ότι θα έλθει η ημέρα που θα καταστραφεί ο εχθρός με την εξιλέωση του θείου από την αυστηρή μετάνοια και προσευχή του λαού.
Ο Αγιοπατέρας των Τριποτάμων πέτυχε λιποψυχία του λαού, αδράνεια και χαλαρότητα, συμβάλλοντας στη συλλογή προσκυνοχαρτιών από τις τουρκικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου